Travesses pel Berguedà

Tens ganes de passar uns dies d’autèntica connexió amb la natura? T’agrada caminar i no et conformes amb poca cosa? Avui et proposem 5 itineraris per descobrir el Berguedà més autèntic, alguns dels quals demanen fer nit a un refugi, dos dies de camí o, com a mínim, una jornada completa d’activitat. Estàs preparat per l’aventura? 

1. Camí dels Bons Homes

L’any 1244, després de tres segles de persecucions, l’última fortalesa dels càtars –homes i dones d’una rígida moral, que rebutjaven tota riquesa i no creien en l’Església catòlica ni el sistema feudal– fou derrocada. Començà llavors un exili des de l’Arieja fins a terres berguedanes, on els nobles catalans acolliren alguns d’aquests fugitius.  

És així com sorgeix el Camí dels Bons Homes, inspirat en aquell èxode, que connecta la Fortalesa Montsegur –allà on es donà l’última derrota del càtars– amb el Santuari de Queralt. Tot plegat, suma 220 quilòmetres i gairebé 10.000 metres de desnivell, senyalitzats amb les característiques marques blanques i vermelles del GR-107. 

Es tracta d’un recorregut que pots fer a peu, la qual cosa et portarà uns 10 dies, en bicicleta o fins i tot a cavall –rememorant el mitjà que molts d’aquells homes devien emparar per exiliar-se. Així, durant el recorregut, a més de gaudir d’uns paisatges espectaculars, podràs evocar el món medieval d’una banda i l’altra del Pirineu i recordar la vigència dels valors com la pau, el respecte i la justícia. 

El tram de camí que discorre pel Berguedà va del Santuari de Queralt fins a Bagà, punt a partir del qual ja s’endinsa cap a terres ceretanes. Pel camí, podràs gaudir dels frondosos boscos de la Serra d’Ensija, enamorar-te de la pau que transmeten els prats alpins de Rasos de Peguera i, sobretot, gaudir d’una panoràmica de 360 graus de la muntanya més emblemàtica de Catalunya, el Pedraforca, que no perdràs mai de vista tot vorejant-la per Gòsol i el Coll de Bauma. 

2. Ruta de les Colònies tèxtils del Llobregat 

Durant la segona meitat del segle XIX, Catalunya va viure un intens procés d'industrialització en el qual les colònies tèxtils van jugar un paper clau. Si volem conèixer aquestes colònies, cal que anem al Llobregat, sovint anomenat "el riu treballador".  Al Berguedà, a la primera part d'aquest riu, s'hi concentren ni més ni menys que 14 d'aquestes colònies que, juntament amb la fàbrica de Cal Mestre, conformen un patrimoni únic per reviure un dels capítols més essencials de la història recent del nostre territori.  

Si tens ganes de conèixer l'interessantíssim món de les colònies tèxtils, pots anar a visitar el Museu de la Colonia Vidal, La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, l’Església de la Colònia de Cal Pons, la Casa Teixidor Bassacs o la Ruta Cultural  de l'Atmella de Merola. Ara bé, una opció encara més completa és la Ruta de les Colònies tèxtils del Llobregat, de 32 km en total, que pots fer a peu o en bicicleta començant al Pont de Pedret i acabant a Balsareny,  tot vorejant el riu Llobregat i seguint les marques blanques  i grogues del PR-C144. 

Al llarg d'aquest camí, que podràs realitzar en un sol dia si comences a bona hora, podràs viure en primera persona la transició d'un paisatge prepirinenc, on el riu encara baixa glaçat i blau, fins a un paisatge cada cop més industrialitzat, on l'acció de l'home ha anat alterant, amb el pas dels anys, la disposició natural de l'entorn. A més, podràs detenir-te en totes i cada una de les colònies, veure les diferències que hi ha entre elles i comparar-ne l’estat de conservació. Fixa’t bé en les diferents parts que les conformen! La fàbrica, els habitatges, els comerços, la torre de l’amo... Tot plegat forma un petit poble on no hi faltava res. 

Per últim, pel camí també trobaràs una gran multitud de sorpreses que van més enllà de les colònies. Sant Vicenç d'Obiols, entre Cal Rosal i la Plana, és una joia del romànic que no podràs perdre't. Tampoc podràs obviar el mirador de Cal Lluent, una magnífica atalaia des d'on es pot veure una impressionant perspectiva de Montserrat ens els dies més clars. Finalment, la Riera de Merlès és una joia natural que ben segur et sorprendrà en el tram final del camí. 

3. Volta al Catllaràs  

Entre la Vall de LiIlet, el riu Arija i la Riera de Mergançol, fent de frontera entre el Berguedà i el Ripollès, s’estén una serralada, sovint oblidada, on pots gaudir d'una bellesa natural pràcticament verge. Es tracta d'un espai natural privilegiat i molt singular en ple Prepirineu de Barcelona, on tindràs l'oportunitat d'admirar una gran diversitat de fauna (cérvols, aus rapinyaires, guineus, esquirols, etcètera) i, amb una mica de sort, podràs observar, de forma totalment excepcional –donat que a Catalunya només la trobem aquí i a l'Alt Pirineu–, la mítica flor de neu, també anomenada edelweiss. 

La volta que et proposem es fa en dos dies, i parteix de la Pobla de Lillet. Des d'aquest racó encantador, enfilaràs per un territori abrupte i molt poc conegut, tot caminant per bells i solitaris corriols de muntanya que et duran a Sant Romà de la Clusa, on es troba el pintoresc refugi de la Clusa, punt on podràs passar la nit. Aquesta primera jornada és d'11 quilòmetres i 850 metres de desnivell. El segon dia, després de llevar-te en un indret tan excepcional, faràs el retorn al punt d'inici per un itinerari de 17 quilòmetres i 450 metres de desnivell. 

Et recomanem fer aquesta ruta amb un guia de muntanya titulat amb àmplia experiència al Prepirineu, com ara els que ofereixen a Rutes Pirineus, ja que, no només et portarà pels camins amb seguretat, sinó que, a més, podrà explicar-te una gran multitud de coses sobre l'Espai d'Interès Natural del Catllaràs, la flora i la fauna del Prepirineu, el Xalet del Catllaràs —un edifici dissenyat per Antoni Gaudí—, la vida als refugis de muntanya i qualsevol altra qüestió relacionada amb el Pirineu que li vulguis plantejar! 

Per tot plegat, aquesta activitat és ideal per fer durant un cap de setmana, sempre que tinguis una mínima experiència prèvia en muntanya. 

4. De Puig-Reig a Ginebret 

A la zona del Baix Berguedà, al voltant de la petita població de Ginebret, trobem una de les poques àrees boscoses de la zona que no es va cremar durant els fatídics incendis de l'any 1944. Aquesta, és una ruta idònia per descobrir els boscos supervivents, formats per pinedes frondoses a les obagues, que contrasten amb la vegetació més mediterrània de les vessants sud i la vegetació de ribera prop de la riera de Merlès i del riu Llobregat.  

La ruta parteix de la població de Puig-Reig, i consta de 22 quilòmetres i uns 700 metres de desnivell positiu. Per tal de trobar el camí, hauràs de seguir les marques vermelles i blanques dels GRs 270, 176 i 4, així com les marques grogues de la Xarxa de Camins del Berguedà, en funció de cada tram. 

Durant el camí, podràs veure la Colònia Pons, tot creuant el Llobregat; la Riera de Merlès, que creuaràs pel Pont de les Canals i l'ermita de la Mare de Déu de Ginebret, que corona l'altiplà on es troba el poble del mateix nom. Es tracta d'una petita ermita romànica del segle XI o XII, que s’alça per sobre les planes del Baix Berguedà i del nord el Bages, fet que li dona unes panoràmiques extraordinàries pràcticament als 360°. Des d'aquest punt tan privilegiat, tindràs unes vistes excepcionals de la depressió central i de les muntanyes de l’Alt Berguedà. 

En el retorn al punt d'inici, passaràs primer per Cal Pallot, una masia del segle XVI on també hi ha l'ermita romànica de Sant Andreu de Cal Pallot. Més endavant, arribaràs a Periques, un altre enclavament medieval d’especial importància pels Templers, que a finals del segle XIII foren senyors del castell i terme de Puig-reig on iniciaren la construcció d'una granja-convent: el mas de Sant Julià. Finalment, creuaràs el Llobregat de nou, aquest cop pel Pont de Periques, i enfilaràs cap al punt d'inici i final d'aquesta bonica ruta circular. 

5. De Saldes a Gresolet 

Al nord del Berguedà, entre Saldes i Gósol, s'alça la muntanya més famosa de Catalunya, el Pedraforca i, a la seva ombra, la impressionant Vall de Gresolet desplega tota la seva esplendor, amb grans cingles, rius, boscos d'avets i diverses construccions que donen a aquest petit racó un valor paisatgístic i patrimonial immens. 

Aquesta ruta de 12,5 quilòmetres i 750 metres de desnivell positiu parteix de la plaça Pedraforca de Saldes i s'endinsa en el territori de Gresolet, descobrint-ne tots els seus secrets. La primera parada obligada serà el Castell de Saldes, on tindràs una espectacular panoràmica de l'entorn. Des d'aquí, seguint el Camí de la Costa, arribaràs a la casa del mateix nom, una típica casa de pagès de muntanya amb diversos annexos al voltant. 

Més endavant, passaràs pel Forat del Llop i la baga de Moronta. Serà just en aquest punt on et trobaràs exactament a sota el mític Mirador del Gresolet, tan freqüentat els caps de setmana. En aquest cas, podràs observar el mateix paisatge des d'una perspectiva ben diferent! 

Finalment, arribaràs al Santuari de Gresolet, un dels indrets més emblemàtics de la comarca. Enlairat respecte de la vall, té al davant el gran bosc de Gresolet, on hi ha l’avetosa més gran del Berguedà i, just sota seu, hi queda la Casa-Refugi de Gresolet, on podràs fer nit si vols allargar l'estada a la zona un parell de dies.  

Per retornar, passaràs per l’Estret on la vall s’estreny de forma abrupta, per recuperar amplada poc després. Tot seguit, la verdor de l’entorn, l'encreuament pel pas de les Someretes i la Font del Faig t'alleujaran la pujada que s’accentua progressivament fins a arribar al coll de la Creueta.  Un cop al coll, ja només caldrà planejar per retornar al punt d'inici. 


Plus d'information :

Camí dels Bons Homes
Museu de la Colonia Vidal
La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou
Església de la Colònia de Cal Pons
Casa Teixidor Bassacs
Ruta Cultural de l'Ametlla de Merola
Ruta de les Colònies tèxtils del Llobregat
Volta al Catllaràs amb Rutes Pirineus
De Puig-Reig a Ginebret
De Saldes a Gresolet