Coneix, estima i preserva la natura
Quin plaer submergir-nos en la immensitat de la muntanya i passejar per la tranquil·litat dels boscos. Quin goig poder compartir l’experiència amb la família, els amics o gaudir-la en solitari. Però hem de ser conscients de la fragilitat de la natura, i per tant com és d’important informar-nos i conèixer bé el nostre entorn per a tenir el menor impacte possible sobre aquest.
Per això, avui volem celebrar el Dia Europeu dels Parcs i la Setmana de la Natura amb la Fundació Kilian Jornet i el decàleg de bones pràctiques que han fet per a Barcelona és molt més. Per continuar gaudint de la natura amb qui més estimes i cuidant-la perquè també ho puguin fer les generacions futures.
En el nostre sistema global, les muntanyes juguen un paper clau. Sense elles i el seu entorn no hi hauria vida, per això és fonamental conservar-les i gestionar-les de forma sostenible. Els entorns muntanyosos cobreixen el 25% de la superfície de la Terra i tots els seus habitants en depenen directament o indirectament perquè, entre altres coses, les muntanyes ens proporcionen aigua dolça i recursos naturals.
La natura és un sistema complex d’interaccions entre ecosistemes, això implica que fins i tot els petits canvis poden afectar l’equilibri de tot l’entorn natural. Per aquest motiu, és crucial el bon ús dels espais naturals quan els visitem. Ara, més que mai, és el nostre moment per cuidar i conservar el medi que ens envolta.
Molts espais naturals de Catalunya, gràcies a la seva mida i inaccessibilitat, resten impertorbables per l'ésser humà. Tanmateix, no és el cas de molts parcs naturals situats a les proximitats dels grans nuclis urbans. Aquests espais alberguen un patrimoni natural de gran valor a més d’apropar i fer accessible la natura a la població. A més a més, tenen la funció de refugis climàtics, milloren la qualitat de l’aigua i l’aire i són espais on podem trobar tranquil·litat i silenci. Aquests espais, però tenen un risc clar de sobre freqüentació i de pèrdua del seu valor natural.
Segons l’informe elaborat l’any 2020 per part de l’Observatori del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat; “A Catalunya en poc més de vint anys, s’ha experimentat una reducció del 25% de la biodiversitat. Aquesta pèrdua de biodiversitat és diferent per als principals hàbitats: és d’un 54% per a les espècies que viuen en rius, llacs i aiguamolls, un 34% per a les d’ambients agrícoles i prats i un 12% per a les de boscos i matollars.”
Però som a temps de preservar i conèixer més sobre el nostre entorn per tal de cuidar d’aquesta biodiversitat. Com a societat hem de tornar a reconnectar amb la natura, i per tal de cuidar-la primer necessitem conèixer-la, estimar-la i, per tant, preservar-la.
Anima’t a sortir a explorar, amb amics, família, o pel teu compte, i gaudeix de tot el que la natura ofereix. No es tracta de fer-ho tot a la primera, però perquè puguis començar a conèixer algunes de les bones pràctiques que pots emprar per tenir cura del teu entorn, et deixem aquí algunes idees per a la teva pròxima sortida:
- Avui en dia la tecnologia ens permet estar connectats i connectades amb les darreres notícies, aprofita-ho i consulta aquest web abans de sortir de casa. Seràs el primer a assabentar-te de qualsevol novetat.
- Un cop arribis al Parc, aparca el teu vehicle a les zones habilitades. I si pots, pensa a compartir el teu vehicle amb més gent que vagi cap a la mateixa zona. T’estalviaràs diners i reduiràs la teva petjada ambiental! Recorda que el servei de Bus parc t'apropa a molts espais.
- Explora, coneix i aventura’t només pels camins que ja estan senyalitzats.
- Si t’acompanya el teu gos, porta’l sempre lligat. Així evites qualsevol ensurt amb altres usuaris i animals que visquin al Parc.
- Si pares atenció, i fas silenci, escoltaràs els sons i cants de tots els animals que hi habiten. Sabries identificar de quin animal es tracta? Fes apostes per identificar cada cant. És fascinant escoltar tota la vida que hi ha al nostre voltant!
- Ara que les temperatures comencen a enfilar-se, mantingues una bona hidratació i ves menjant a mesura que van passant les hores. No oblidis emportar-te tots els residus cap a casa, incloses les restes de menjar, que tot i ser orgàniques, és necessari portar-les allà on les puguin tractar.
- Aprofita per dur sempre una bossa amb tu, i recollir les deixalles que vagis trobant. És una forma de poder aportar el teu granet de sorra en la preservació de la natura. Et sorprendrà el que pots arribar a recollir en només uns minuts!
- No arrenquis cap planta ni t’emportis cap animal cap a casa, per petit que sigui!
- Si vols fer les millors fotografies de l’entorn, informa’t sobre les regulacions per poder fer volar drons, i si cal, demana permís.
- Cada vegada més, hi ha moltes opcions de protectors solars respectuosos amb el medi. Si tens pensant banyar-te en un gorg, sempre que estigui permès, fes ús d’aquests protectors per evitar alterar el medi.
10 +1. Si ets esportista i entrenes en aquests espais, informa't de les possibles regulacions per tal de minimitzar el teu impacte.
Ja practicaves alguna d’aquestes recomanacions? I si la pròxima vegada que surtis a la natura en sumes alguna més? Veuràs com amb els petits canvis, generes grans impactes.
Si t’has quedat amb ganes de més, fes clic al següent enllaç per descobrir més idees i
propostes que hem elaborat per tenir cura del nostre medi - Outdoor Friendly Pledge
Vols saber més sobre la Fundació Kilian Jornet?
“Tinc la visió d’una societat en la qual els éssers humans viuen amb un ús sostenible dels recursos naturals per garantir la qualitat de vida de totes les espècies, inclosa la nostra, i ens porti a una societat més equitativa. Amb un respecte i coneixement universal de la natura com a valor clau, on la natura estigui integrada en la vida de tots/es i on els espais naturals siguin més amplis i salvatges. Tot i que aquesta visió s’ha de dur a terme a escala global, creiem que la força de la comunitat i els petits passos condueixen a transicions més grans, i aquest és l’objectiu pel qual va néixer aquesta fundació, treballar en la preservació d’un dels majors espais naturals cap a un futur millor per a tots els i les habitants de la Terra.”
More information:
Fundació Kilian Jornet Xarxa de parcs naturals de la DIputació de Barcelona