6 rutes gastronòmiques: quin gust de viatge!

Hi ha viatges que es fan amb els peus i d’altres, amb el cor. I després hi ha els que es fan amb el paladar. Quan un tast et transporta al passat, quan un aroma et desperta un record que creies que havies oblidat, saps que has trobat aquell racó del món que parla el teu llenguatge. Les rutes gastronòmiques del Lluçanès, el Garraf, el Penedès i Montserrat són així: un viatge per les arrels i pels sabors autèntics que ens connecten amb la terra, amb la gent i amb les tradicions que perduren. En aquest camí, el pa, la tòfona, el mató o la coca no són només aliments, sinó històries explicades amb cada mos. Prepara't per viure una aventura deliciosa, on el temps s’atura i la gana creix. A punt per fer un viatge deliciós?

La Ruta de la Tòfona: el tresor dels boscos



Endinsa’t en el Lluçanès i descobreix el "diamant negre" de la gastronomia: la tòfona. A la plantació Noir et Blanc, aprendràs els secrets de la seva recol·lecció i gaudiràs d’un tast gourmet de productes locals. També podràs fer un maridatge de tòfones amb vins i destil·lats a Cal Siller, una experiència única pels amants del bon menjar. Pels vols de Nadal, a Centelles se celebra la Fira de la Tòfona, una bona ocasió per iniciar-se en aquest viatge sensorial a través de sabors i aromes que captivarà tots els teus sentits.

La Ruta de la Llet: formatges amb ànima



Si ets fan del formatge, aquesta ruta t’encantarà. Et proposa descobrir granges i formatgeries de proximitat on podràs conèixer a fons l’elaboració dels millors formatges. A la Formatgeria Betara,a Sant Boi del Lluçanès, podràs conèixer els mestres formatgers que elaboren veritables joies gastronòmiques: formatges de cabra, vaca i ovella que han guanyat reconeixements internacionals. A Formatges de Lluçà, t’enamoraràs del formatge que fan les cabres alpines aportant-li un toc especial als seus productes artesans. També podràs visitar el Soler de n'Hug, que compta amb tecnologia punta per a la munyida o la granja de vaques familiar Mas Rogers. No te’n vagis sense tastar els seus iogurts artesanals! Una experiència única que et connectarà amb el sabor i l'autenticitat del Lluçanès, de la granja a la taula!

La Ruta del Pa: de la terra al forn



En aquesta ruta descobriràs els secrets d’un dels aliments més antics i essencials: el pa. Al Lluçanès, el blat forment és el rei de les farines, utilitzat per crear pans artesanals com els que feien les nostres àvies. T’imagines tastar un tros de pa acabat de sortir del forn, amb una crosta cruixent i un interior tendre? Començarà la ruta al Mas Terricabras, on la família et revelarà els secrets del blat forment amb un petit aperitiu. Després, visita un dels forns locals, Forn Cal Pujals o Forn Sant Adjutori, on l'aroma del pa acabat de fer t'envoltarà. Per completar l'experiència, no et perdis la vista a Kibus, un obrador de cerveses artesanes, tast de cervesa artesanal, on descobriràs com aquest blat excepcional es converteix en beguda. Aquesta ruta és una celebració dels sabors autèntics i de la tradició que fa que el pa sigui tan especial!

La Ruta de la Coca i la Llonganissa: sabors de la terra



Al cor del Lluçanès, pots gaudir d’una tradició gastronòmica única on la coca dolça i la llonganissa es fusionen en una festa de sabors. Et proposem un recorregut per vuit establiments de Prats de Lluçanès, marcats en un mapa, on podràs degustar i adquirir les millors especialitats d’aquests productes fets amb passió. Explora forns amb segles d’història i carnisseries famoses per la seva llonganissa curada artesanalment. Després de satisfer el teu paladar, per què no fer un pícnic a la font del Clotet o pujar al mirador de Lurdes per gaudir d’unes vistes espectaculars? Prepara’t per una experiència que combina sabor i natura!

La Ruta del Xató: sabors del mediterrani



Submergeix-te en els sabors mediterranis amb la Ruta del Xató, una experiència que va molt més enllà del bon menjar i que, a les comarques de Barcelona, pots seguir-la entre l’Alt Penedès i el Garraf. El xató, una amanida catalana feta amb escarola, bacallà dessalat, tonyina i una deliciosa salsa de romesco, és el gran protagonista. Podràs degustar diverses versions d'aquest plat a restaurants que combinen tradició i innovació amb ingredients de quilòmetre 0. I, mentre gaudeixes d'un bon àpat davant del mar, amb les espectaculars vistes del litoral del Garraf, pots aprofitar per visitar els cellers de la DO Penedès i maridar el xató amb els millors vins locals. Amb més de 200 propostes d’oci, cultura i natura, així com festivals, senderisme i degustacions, visita a Calafell, el Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú i viu la màgia de la Ruta del Xató amb la teva família o amics!

La Ruta de les Matonaires de Montserrat: dolçor en estat pur!  



La muntanya de Montserrat és famosa per la seva majestuositat, però sabies que també té una tradició culinària sorprenent? La ruta matonaire et descobrirà les matonaires, dones que elaboraven el tradicional mató, un formatge fresc i dolç, típic de la zona. Deixa’t sorprendre per aquest gust suau mentre explores camins que et porten a ermites antigues, miradors espectaculars o fins i tot racons misteriosos de la muntanya més emblemàtica de Catalunya.


Plus d'information :

Turisme Lluçanès
Garraf Turisme
Visita Montserrat