5 rutes senyalitzades de la Xarxa de Parcs Naturals

Si hi ha un regal que et fan les comarques de Barcelona, és la seva natura exuberant, els seus centenars de senders i els seus racons de somni, que es plasmen en els espais naturals que t'envolten. Cada pas que fas en aquests espais és un recordatori de la riquesa del nostre patrimoni natural, on la biodiversitat floreix entre cims i valls, i entre rierols i boscos màgics. Aquí, el temps s'atura i et connecta amb un món que, malgrat els avenços de la modernitat, et parla d’unes arrels profundes i de la necessitat de cuidar la terra que et cuida. Preparat per descobrir cinc rutes senyalitzades que no només són camins, sinó també lligams amb la teva història i la teva essència?

Serra dels Bufadors, prop del Parc del Castell de Montesquiu



La Serra dels Bufadors és un d’aquells llocs que sembla tret d’un conte. Comences a caminar des del castell de Montesquiu, al nord d’Osona, entre el silenci de la natura i el murmuri de la riera que et guia fins al cor de la serra. El camí es fa més costerut, la suor comença a relliscar pel front, però no pots deixar de mirar al teu voltant: faigs imponents, molses que s’arrapen a la roca i l’aire que, com un buf suau, et xiuxiueja entre els Bufadors. Aquí la natura fa màgia, la terra respira i tu sents la seva força. Quan arribes a l’ermita de Sant Moí, la pau és palpable. Ja només queda tornar al castell, gaudir de la satisfacció d’haver completat la ruta i tornar a casa sumant una excursió més dins la motxilla.

Informació pràctica

L’Empedrat de Morou, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny



Al Montseny, l’Empedrat de Morou, a la banda del Vallès Oriental, t’ofereix una experiència que canvia a cada pas. El camí comença suau, entre castanyers, fins que arriba a una cruïlla on pots seguir cap al pla de Mulladius o enfilar cap al turó de Morou. La fageda es fa cada cop més imponent mentre t’endinses en els revolts del camí, fins a arribar a l’empedrat de Morou, una balconada natural amb vistes que et deixen sense paraules. Més enllà, el sender es fon amb la fageda, fins que apareix el pantà de Santa Fe envoltat de verns, àlbers, avellaners i altra vegetació de ribera. És un camí ple de sorpreses, des del primer pas fins al darrer. Recorda que per accedir al Montseny hi ha el bus parc, un servei disponible els caps de setmana durant tot l’any per preservar el parc.

Informació pràctica

Les tines de la Vall del Flequer, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac



A la ruta de les Tines de la Vall del Flequer, al cor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, al Bages, el temps sembla haver-se aturat. Un bonic corriol que t’acompanyarà fins a descobrir les tines de la Bleda, del Tosques, de l’Escudelleta i del Ricardo. Cada una d’elles, construïda amb pedra seca, és un testimoni silenciós d’un passat on la vinya i la terra dictaven el ritme de la vida. T’endinsaràs entre murs i barraques per descobrir les històries d’aquests dipòsits que ara estan totalment integrats al paisatge. Al tornar, el camí et guiarà per una pista còmoda que ressegueix el torrent del Flequer, amb la sensació que, malgrat tot, aquest món antic mai no desapareixerà del tot.

Informació pràctica

Ruta del Montnegre carener al Parc del Montnegre i el Corredor



Camina entre senders que passen entre boscos d’alzines i castanyers fins al turó Gros, un dels cims més alts del Montnegre, on les vistes són un regal, amb onades verds que s’estenen fins a l’horitzó. Seguint el sender, descobriràs racons màgics com la capella de Santa Maria de Montnegre, envoltada d’una aura d’història i serenor, o les restes d’un forn de carbonet, que ens parlen d’un passat laboriós. Aquesta ruta, rica en natura i patrimoni, és una veritable invitació a perdre’s en els encants del Montnegre, al nord del Vallès Oriental 

Informació pràctica

Ruta prehistòrica al Parc de la Serralada Litoral

Imagina caminar per senders que han vist passar mil·lennis i deixar-te portar pel misteri de les pedres mil·lenàries. Aquesta ruta, que arrenca a la Roca del Vallès, et porta des de can Planes fins a l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, passant per jaciments megalítics que expliquen la història d’una societat ramadera i agrícola que va habitar aquestes terres entre el 2500 i el 2000 aC. Entre les roques, la vegetació i les restes d’aquells antics sepulcres, podràs sentir l’eco d’una civilització que va deixar empremta en el paisatge. Al final del camí, la capella de Sant Bartomeu t’espera amb les seves vistes panoràmiques, un recordatori que la història sempre es troba a un pas de distància. 

Informació pràctica

  • On comença? A la cruïlla del carrer Catalunya i el carrer Montseny de la Roca del Vallès.
  • Distància: 5,7 km
  • Durada: 2 h
  • Desnivell: 280 m 
  • Ruta web: 1a part i 2a part
  • Segueix la ruta a Wikiloc: 1a part i 2a part


Дополнительная информация :

Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
Parc del Castell de Montesquiu
Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac
Parc del Montnegre i el Corredor
Parc de la Serralada Litoral